Gøgsigs Pakhus

2011

18.6. - 30.6. Kunst på toppen

01.7. - 14.7. Galleri Nordlyset

15.7. - 21.7. Emilie Heiberg m. fl.

22.7. - 04.8. Soldalens Kunstnergruppe

27. 8. Jubilæumsudstilling med Hans Gøgsig og den cirkulerende kunst i de 3 kunstcirkler.

 
Jubilæumsfest 2011

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Den afgående formand, Inge Hansen, holdt følgende tale ved åbningen af jubilæumsudstillingen:
 

Jeg var i over 25 år formand for Gøgsigs Pakhus, og nu er jeg gået på pension.                 

Når jeg har været her i det gamle pakhus, kigget på alt det der er skrevet på bjælkerne og mærket den atmosfæren der er i det gamle hus - ja, så har jeg tit tænkt på, at det sikkert har rummet mange glade mennesker.

Jeg tror det var et højdepunkt i dagligdagen, når landboerne skulle til byen og handle og bytte varer.  Hestene blev staldet op herinde og fik vand og foder. Det var jo meget almindeligt, at landboerne havde æg, kartofler og lignende afgrøder med til købmanden, som så blev byttet med kolonialvarer. Og der var sikkert også et kræmmerhus bolcher fra købmanden med hjem. Der blev handlet. Der blev tid til en snak med andre, og nyhederne var kærkomne. Ingen tvivl om, at det var for de fleste var en tur til byen, en særlig dag.       

Selvom udviklingen gik mere roligt dengang – så skete det dog.                  Det var en udvikling, da pigstenene under sandet i cafeen, blev dækket af cement, så man kunne bruge sækkevogne. Og sådan gik årene. Pakhuset blev fyldt med alt muligt.

En lille gruppe tog initiativ til at udstille malerier sammen med                     andre lokale malere helt oppe under taget i Dybro Jørgensens gamle Pakhus . Det lagde grund for Pakhusudstillingen. Der var enighed om, at den skulle fortsætte, og et mere permanent sted skulle findes. Fru Gøgsig lånte velvilligt Pakhusudstillingen huset her til den årlige udstilling i børnenes skoleferie. Det var en succes.                           

Pakhusudstillingen blev udbygget med kendte og etablerede gæsteudstillere, der sammen med vore lokale kunstnere udstillede hver sommer. Her summede det af liv og glade mennesker. 

Men så skete der det, at der skulle ske en byfornyelse i Sindal. Købmandsgårdens mange udhuse skulle nedlægges, og selve købmandsforretningen blev solgt, og en ny skulle bygges. Og hvad så med Pakhusudstillingen? Heldigvis fik dette pakhus lov til at indgå i byfornyelsen. Pakhusudstillingens Støttekreds fik mulighed for at købe huset af Fru Gøgsig på et betinget skøde. Betingelserne var, at vi måtte vente med at betale det 10 år senere – og vi skulle have Hans med. Og han skulle indgå med det samme.

Og det var vi jo heldige med. Hans du er kunstner – du maler – du er barn af huset og du hedder Gøgsig. Der er et kunstnerhus, der hedder Gøgsigs Pakhus. Se - det forpligter!!! Men jeg kan også se, at du stadig har dine venner, og du har ovenikøbet fået nye venner. Så jeg tror, vi kan være ganske rolige og fortrøstningsfulde.

Men det er ikke kun Hans og hans venner der udstiller her. Hver sommer udstiller flere forskellige kunstnere og  kunstnergrupper her. Her har været musik, film og foredrag. De 3 kunstcirkler der hører til Gøgsigs Pakhus bruger også huset til deres auktioner og møder.

Jeg håber, at det vil være muligt at bevare Gøgsigs Pakhus, som                 har rummet – og stadig rummer så mange glade mennesker.

Jeg var engang hernede og vise huset frem til en kunstnergruppe, som skulle udstille her.  Da var der en Sjællandsk kunstner der udbrød: Nej, hvor er her charmerende. Der behøver jo næsten ikke engang kunst herinde. Neej – sagde jeg. Men det pynter gevaldigt.

I dag er huset igen pyntet op med dejlig kunst. Vi kender vist alle Storm P. s. citat: „Kunst er det man ikke kan. Hvis man kunne, var det jo ingen kunst“. Huset er fyldt med det vi ikke alle kan. Gå rundt og nyd det – diskuter og glæd jer. Kunst er livets krydderi.

Hermed erklærer jeg udstillingen for åben.

Gøgsigs Pakhus, Torvegade 22, 9870 Sindal