Gøgsigs Pakhus

1994

Pakhusudstilling år 1994

Åbningen af Pakhusudstillingen 1994, fandt sted lørdag d. 2 Juli i kulturhuset Gøgsigs Pakhus.

Udstillere:
Birte Hunnerup Kragskov
Staffan W. Kull
Hans Gøgsig
Sonia Weeke
Ruth Magnussen
Reinert Boriths
Linda E. Christensen
Hedvig Brix Nielsen
Ole Petersen
Lissi Bøg Kristensen

Gæsteudstillere:
Anders Friis - Lønstrup (skulptur)

Forord
Sindal 1994

Det hus du nu står i er et, gammelt pakhus, som har tilhørt købmandsbutikken Nørregade 11, indtil 1990.

Pakhuset var tidligere en del af købmandsgården, og man kom ind gennem porten, den der nu hedder "Gøgsigs Smøge", og gårdspladsen var lukket indtil 1990, hvor købmand Niels Holt lavede tilbygningen, og blandt andet i forbindelse med byfornyelsen fik indkørsel fra Torvegade.

Mindst 6 købmænd har været i købmandsbutikken fra ca. 1913: Jørgen Christensen, Marius Pedersen, Chr. Christensen, Michael Nielsen, og fra 1942 til l982 Svend Gøgsig, og fra 82-90 forpagtet ud af fru Jenny Gøgsig, til Niels Holt, som i 1990 købte købmandsbutikken, men som ikke fik pakhuset med, da det i stedet blev stykket fra og solgt til den selvejende institution "Kulturhuset Gøgsigs Pakhus".

Huset har siden 1986 været brugt til Pakhusudstillingen, samt andre udstillinger og kulturelle arrangementer, og under byfornyelsen i '90 blev pakhuset renoveret, og der blev bl.a. indlagt køkken og toilet.

Som man kan se er en del af den oprindelige stald bevaret med båse og brosten. Under cementgulvet i caféen, ligger der stadig brosten, men udenfor er de skiftet ud med cement.

I starten foregik transporten jo med hestevogn, og her har lydt af skurrende hestesko mod brostenene, og listen at varer som man handlede med var lang: Kolonial-delikatesseforretning med vin, kaffe, konserves og tobak. Korn, foderstoffer og gødning. Trælast, isenkram og cement. Kul, koks og olie. Æg, huder og skind betaltes altid med dagens højeste pris.

De sidste år har pakhuset især været brugt til kunstgødning, hvorfor kældergulvet blev cementeret af hensyn til brugen af sækkevogne, og på væggene og trægulvet er der stadig spor af kunstgødning.

Som man også kan se er den rustikke bygning, efter den nænsomme restaurering, et perfekt sted at udstille moderne kunst, og det er netop anledningen til, at du nu står, hvor du står.

Hans Gøgsig

Gøgsigs Pakhus, Torvegade 22, 9870 Sindal